Reklama
 
Blog | Jan Hartman

Filosofie v dnešním světě

Je filosofie považována v dnešní době za vědu? Má ještě vůbec nějaký smysl? Myslim, že má a ne málý. Měla by se, ale více otevřít veřejnosti a diskutovat s lidmi, kteří mají zájem.

Velké části populace se filosofie jeví nepotřebnou. Považují jí za vědu, která svůj rozkvět již dávno zaznamenala a od té doby upadá až upadne do zapomění úplně. Jiní jsou zase toho názoru, že filosofií by se měli zaobírat jen myslitelé na akademické půdě a nezatahovat jí do veřejného života. No a potom jsou i tací, kteří vědí, že nějaká filosofie je a to je všechno.

Neměli bychom považovat filosofii jenom za vědu, která si pokládá otázky: Co je to, co jest? Existuje první hybatel? atd. Samozřejmě kladení otázek je důležitou součástí filosofování, ale myslím si, že ne jedinou. Vždyť přeci kdysi dávno nebyli lidé kteří si říkali matematici, fyzici, sociologové, psychologové… Byli myslitelé zváni filosofi, ketří se věnovali všem technickým i společenským otázkám a společnosti měli co nabídnout. Podíleli se na chodu státu a vypracovávali státovědná díla, kterými se i dnes inspirují různé politické směry.

Filosofie by se neměla uzavírat do akademického prostředí a žít si ve svém světě. Měla by veřejnosti připomenout, že je stále zde , že pořád ještě žije. Musí si znovu najít místo v dnešním světě a najít si svůj význam pro dnešní veřejnost. Myslím si, že by měla lidem pomoci při řešení různých problémů jak soukromých tak veřejných a nesnažit se pouze teoreticky nazírat na společnost, ale začít se více podílet na jejím chodu.

Reklama